Szalmasárga test, remek fehér hab, aromás illat.
Poharamban hatalmas hab, arany test. Kóstolva kellemesen malátás, nagyon vékonyan komlózott kevés szénsavval. Vékony teste könnyedséget áraszt, hidegen frissítően hűsít. A kezdetben dicsért habját hamar elveszti, látványa így leginkább siralmasnak nevezhető. Ezért kell húzóra inni😁 Ivósör, ezek a sörök azok, amikből akár több korsóval is szívesen legurít az ember, aztán csodálkozik, hogy az 5,1-s alkohol könnyen megborítja. Ez van!
Röviden:
😀😀😀
Gyártó leírása
Ez a Jómadár elrepít egészen a Rajna menti Kölnig, ahol tradicionálisan több mint 100 éve készítik ezt a sört. Ízét a maláta és az élesztő tökéletes egyensúlya határozza meg, aranyló tükrössége és üdítő frissessége teszi egyedivé ezt a sört. Egy fecske nem csinál nyarat, de ez a Jómadár igen. Addig idd, amíg hideg!
Ami a sör mögött van:
Fülöp:
Mindig is a tradicionális sörtípusok híve voltam. Szeretem, ha egy sörnek története van. Emiatt Kölsch már első kóstolásra a kedvenceim közé került. Mélyebben akkor kezdtem el foglalkozni a stílussal, amikor egyetemen szakdolgozati kísérletemben kisüzemi sörfőzdék számára applikálható élesztő szaporítást tűztem ki célul. Itt a kísérletek során a kölsch típushoz tartozó élesztő törzzsel végeztem a teszteket. Amikor sikerült nagyobb mennyiséget előállítani, a Monyoban le is főztünk belőle egy kölsch-t adhoc jelleggel, mivel az ottani srácok is odáig voltak a stílusért. Az első 1000 liter kb. azonnal elfogyott, így hamar azon kaptuk magunkat, hogy már 2000 literben főztük, és egy jó időre be is került az állandó szortimentbe. Azóta is megmaradt a szerelem, és amikor a Helka alapszortimentjét raktuk össze, számomra rögtön egyértelmű volt, hogy ott a helye, hiszen a könnyed, letisztult, frissítő stílusjegyeivel tökéletes választás egy nyári meleg napon a Balaton partján.
Adatok
Gyártó: Helka Sörfőzde
Nemzet: Magyar
Összetevők: víz, árpamaláta, búzamaláta, komló, élesztő
Alkohol: 5,1%
Balling: 12,8⁰
IBU: 26
Kóstolva: 2024. 08. 17.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése